FerryWatchers Η εφαρμογή που αναπτύχθηκε για το ΕΔΙΝΑΛΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα πλαίσια του έργου ENIRISST+
H Ten06 υλοποίησε την πρωτοποριακή εφαρμογή ferrywatchers για λογαριασμό του Εργαστηρίου Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων (ΕΔΙΝΑΛΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στα πλαίσια του έργου ENIRISTT+.
Σκοπός της εφαρμογής ferrywatchers είναι να συγκεντρωθούν οι απόψεις των ταξιδιωτών της ακτοπλοϊας σχετικά με ένα ταξίδι που κάνουν με πλοίο στα Ελληνικά λιμάνια. Εντάσσεται στο ευρύτερο επιστημονικό πεδίο της "Επιστήμης των Πολιτών" (Citizens science) και αποσκοπεί στην ανάδειξη των ποιοτικών στοιχείων της ακτοπλοϊκής υπηρεσίας, όπως είναι η συχνότητα του δρομολογίου, η ακρίβεια στην αναχώρηση, η ποιότητα της εξυπηρέτησης στο πλοίο και η συσχέτιση τιμής και αξίας. Μέσα από την μελέτη των συλλεχθέντων πληροφοριών της ferrywatchers, μπορούν να εξαχθούν στοιχεία που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, αλλά και στην διευκόλυνση της βιώσιμης ανάπτυξης νησιωτικών περιοχών. Όλα τα στοιχεία που συλλέγονται είναι ανώνυμα.
Η εφαρμογή στηρίχθηκε σε εκτεταμμένη εργασία της μελετητικής ομάδας, καλύπτοντας θέματα της Επιστήμης των Πολιτών, Γαλάζιας Οικονομίας, Μεταφορικό Ισοδύναμο, θεμάτων ανταγωνισμού, λειτουργίας της ακτοπλοϊας, τεχνολογικών θεμάτων, θεμάτων διαχείρισης δεδομένων. Η μελετητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου απαρτίζεται από τους Γιώργο Ρεμούνδο, Μαρκέλλα Γώτα, Στεφανία Κόλλια και επικεφαλής είναι η καθηγήτρια Μαρία Λεκάκου, με μοναδική εμπειρία στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας. Στην μελετητική κατά την διάρκεια του έργου, συμμετείχε και ο διευθυντής της Ten06, Γιώργος Παπασταματίου, συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία του στα θέματα πληροφοριακών συστημάτων που χρησιμοποιούνται στην ακτοπλοΐα.
Η υλοποίηση της εφαρμογής έγινε από την ομάδα της Ten06, και δόθηκε μεγάλη σημασία στο σχεδιασμό μίας εφαρμογής που μπορεί να χρησιμοποιείται από οποιαδήποτε συσκευή, να είναι εργονομικά σχεδιασμένη ώστε να συμπληρώνεται εύκολα και γρήγορα, να δίνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις στον χρήστη για την ορθή συμπλήρωση και να αποθηκεύει τα δεδομένα με τρόπο ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί από την μελετητική ομάδα. Η εφαρμογή συνδύασε πολλές σύγχρονες λειτουργικότητες που συναντάει κάποιος σε ένα σύστημα κρατήσεων, ενώ έχει αναπτύξει τους μηχανισμούς σύνδεσης με εξωτερικές πηγές που θα χρειαστούν για την διασταύρωση των στοιχείων.
Η εφαρμογή είναι ενεργή (ferrywatchers.aegean.gr) και στις 27/09/2023 παρουσιάστηκε σε ανοιχτό webinar που διοργανώθηκε από την ερευνητική του ομάδα.